زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

توفیق محمد (قرآن)





یکی از فضایل پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله، بهره‌مندی ایشان از توفیقات الهی است. در این مقاله آیات مرتبط با توفیق حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله معرفی می‌شوند.


۱ - بهره‌مندی از توفیقات الهی



پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله، بهره‌مند از توفیقات الهی:

۱. لَقَدْ تابَ اللَّهُ عَلَى النَّبِيِّ وَ الْمُهاجِرِينَ وَ الْأَنْصارِ ... ثُمَّ تابَ عَلَيْهِمْ إِنَّهُ بِهِمْ رَؤُفٌ رَحِيمٌ. خداوند رحمت خود را شامل حال پيامبر، و (همچنين) مهاجران و انصار كه در زمان عسرت و شدت (در جنگ تبوک) از او پيروى كردند، نمود، پس از آنكه نزديك بود دلهاى گروهى از آنها از حق منحرف شود (و از ميدان جنگ باز گردند) سپس خدا توبه آنها را پذيرفت كه او نسبت به آنان مهربان و رحیم است.

۲. وَ اصْبِرْ وَ ما صَبْرُكَ إِلَّا بِاللَّهِ‌ .... صبر كن و صبر تو فقط براى خدا و به توفيق خدا باشد، و بخاطر (كارهاى) آنها اندوهگين مباش و دلسرد مشو، و از توطئه‌هاى آنها در تنگنا قرار مگير.

۳. إِنَّ رَبَّكَ يَعْلَمُ أَنَّكَ تَقُومُ أَدْنى‌ مِنْ ثُلُثَيِ اللَّيْلِ وَ نِصْفَهُ وَ ثُلُثَهُ وَ طائِفَةٌ مِنَ الَّذِينَ مَعَكَ وَ اللَّهُ يُقَدِّرُ اللَّيْلَ وَ النَّهارَ عَلِمَ أَنْ لَنْ تُحْصُوهُ فَتابَ‌ عَلَيْكُمْ‌ ... پروردگارت مى‌داند كه تو و گروهى از كسانى كه با تو هستند نزديك دو سوم از شب يا نصف يا ثلث آن را بپا مى‌خيزيد، و خداوند شب و روز را اندازه‌گيرى مى‌كند، او مى‌داند كه شما نمى‌توانيد مقدار آن را (دقيقا) اندازه‌گيرى كنيد، لذا شما را بخشيد اكنون آن مقدار از قرآن كه براى شما ميسر است تلاوت كنيد، او مى‌داند به زودى گروهى از شما بيمار مى‌شوند، و گروهى ديگر براى به دست آوردن فضل الهیکسب روزی) به سفر مى‌روند، و گروهى ديگرى در راه خدا جهاد مى‌كنند، پس آن مقدار كه براى شما ممكن است از آن تلاوت‌ كنيد، و نماز را بر پا داريد و زکات ادا كنيد، و به خدا قرض الحسنه دهيد، (در راه او انفاق نمائيد) و (بدانيد) آنچه را از كارهاى خير براى خود از پيش مى‌فرستيد نزد خدا به بهترين وجه و بزرگترين پاداش خواهيد يافت، و از خدا آمرزش بطلبيد كه خداوند غفور و رحیم است. جمله «فتاب عليكم» توفیق توبه است.

۴. سَنُقْرِئُكَ فَلا تَنْسى‌ وَ نُيَسِّرُكَ لِلْيُسْرى‌ . ما به زودى (قرآن را) بر تو قرائت مى‌كنيم و هرگز فراموش نخواهى كرد. ... و ما تو را براى انجام هر کار خیر آماده مى‌كنيم. مقصود از «نيسّرك» يعنى تو را براى رسيدن به راهى‌آسان‌تر در هر بابى از ابواب دین موفق مى‌داريم.

۲ - پانویس


 
۱. توبه/سوره۹، آیه۱۱۷.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۶۷.    
۳. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۴۵۴.    
۵. مزمّل/سوره۷۳، آیه۲۰.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۵، ص۱۹۱-۱۹۲.    
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۲۰، ص ۷۵.    
۸. اعلی/سوره۸۷، آیه۶.    
۹. اعلی/سوره۸۷، آیه۸.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۶، ص۳۹۲.    
۱۱. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج ۱۵، ص ۳۱۹.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲۷، ص۱۷۴، برگرفته از مقاله «توفیق محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.